Suomen kulttuurihostellit

Borea

Suomessa on lukuisa määrä hostelleja ja joukossa on myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita. Yhteensä kulttuurihostelleja on suomessa tällä hetkellä 13 kappaletta ja ne sijaitsevat eri puolella Suomea ja ovat kaikki hyvin erityyppisä.

Joukossa on niin laivahostelleja, linnoja, kartanoita kuin tupiakin. Kaikkia näitä kuitenkin yhdistää se että paikka on jollakin tavalla määritelty kulttuurihistoriallisesti tärkeäksi.

Tässä kirjoituksessa esittelemme muutaman näistä ja toivomme että se innostaisi matkailijoita yöpymään kyseisissä paikoissa ja nauttimaan niiden ainutlaatuisesta tunnelmasta.

Ensimmäisenä esittelemme Hostel Suomenlinnan Helsingissä, joka on Unescon maailmanperintökohde. Tämä hostelli on rakennettu 1900-luvun alussa ja se on toiminut ennen kansakouluna. Hostelli on remontoitu ja siellä on mahdollisuus yöpyä yhden, kahden tai kolmen hengen huoneissa. Hostellissa on kaikille asiakkaille yhteinen keittiötila, jossa on kätevää ja helppoa valmistaa ruuat isommallekkin porukalle. Yhteydet Helsingin keskustaan ovat todella hyvät ja lautta Helsingin kauppatorille kulkee säännöllisin väliajoin. Poikkeuksetta arvostelut Hostel Suomenlinnan kohdalla ovat myönteisiä ja useimpia onkin miellyttänyt paitsi itse hostelli, myös sen upea ja historiallinen ilmapiiri.

Toiseksi nostamme esille upean Korholan Kartanon, joka sijaitsee maalaismaisemassa Rautalammella. Sijainniltaa tämä hostelli on ideaali, sillä sieltä on lyhyt matka lähes joka paikkaa. Esimerkkinä Jyväskylä 100km, Kuopio 70km ja Suonenjoki 20km. Tämä on perinteinen kartano hostelli, joka sopii hyvin paitsi majoitukseen myös juhlien pitämiseen. Asiakkaille on tarjolla myös kulttuuria, sillä esillä on jatkuva taidenäyttely, johon kartanossa majoittuvilla on mahdollisuus tutstua. Täällä yöpyessään matkailija pääsee kokemaan Suomen luonnonrauhan ympärillään ja kauniit ja kulttuurihistoriallisesti upeat rakennukset täydentävät kokemuksen.

Viimeisenä kerromme hiukkasen Laivahostel Boreasta, joka sijaitsee Suomen Turussa. Borea on museolaiva, joka on alunperin rakennettu höyrylaivaksi. Tämä uniikki hostelli on ankkuroitu pysyvästi Turun satamaan ja siellä vastaanottaa vieraitaan. Myös tällä hostellilla on muutakin tarjottavaa, sillä samassa yhteydessä sijaitsee Bore-laivan historiasta kertova museonäyttely johon majoittujat pääsevät halutessaan tutustumaan.