Koko kansan majapaikat – motellit ennen ja nyt

Koko kansan majapaikat – motellit ennen ja nyt

Mikä motelli oikeastaan on? Entä mitä eroa on motelleilla ja bed & breakfast -majataloilla? Kuinka pitkälle historiaan motellien historia Suomessa yltää? On aika tehdä yleiskatsaus näihin majoitusmuotona.

Motellien juuret juontavat vuosikymmenten taa

Motelli eli moottorihotelli on Yhdysvalloista lähtöisin oleva majoitusmuoto. Motellit ovat olleet osa suomalaista elämän menoa 1960-luvun autoilutrendistä lähtien. Aluksi motelleja käyttivät lähinnä työmatkalaiset tai lyhyeksi ajaksi yöpaikkaa tarvinneet vapaa-ajan matkaajat. Vuosien mittaan niiden suosio on kuitenkin vaihdellut ja nykyisin motelleissa vierailee kaikenlaisia matkailijoita. Useat paikat ovat kokeneet valitettavasti konkurssin tai jääneet suurten majoitusketjujen jalkoihin. Esimerkiksi Valtatie neljän, eli nelostien varrella sijaitseva Lahti on ollut monen matkaajan läpikulkukohde. Lisää monipuolista lisätietoa Lahden kaupungista löydät täältä.

Motelli vai bed & breakfast?

Suurin ero motellin ja bed & breakfast -majatalon välillä on, että motellissa löytyy usein hieman vähemmän mukavuuksia. Motellihuoneet ovat yleisesti ottaen pienempiä ja yksinkertaisempia ja niissä on tarjolla ainoastaan välttämätön perusvarustus. Bed & breakfast -majatalot tarjoavat sen sijaan majoituksen lisäksi ravintola- tai baaritiloja tai muuta nähtävää. Tämä tarkoittaa myös, että yhden yön hinta on yleensä alhaisempi motellissa kuin bed & breakfastissa.

Motelleja ei myöskään pidä sekoittaa aamiaismajoitukseen. Motellit tarjoavat peruspalveluja nopeasti ja kätevästi, kun taas aamiaismajoitus tarjoaa enemmän kodinomaista mukavuutta ja lisäpalveluja, kuten päivittäisen huonesiivouksen ja maistuvia aterioita.

Tavanomaisia yöpyjiä ovat reissutyötä tekevät

Tyypillisiä motellin asiakkaita ovat budjettimatkailijat, nuoret sekä perheet, jotka etsivät edullista yöpymispaikkaa lomansa ajaksi. Monet motellit tarjoavat myös erikoistarjouksia, kuten alennettuja hintoja pitkäaikaisille majoittujille tai kuukausivuokralaisille. Ehdottomasti suosituimpia ovat kuitenkin lyhyet yhden, korkeintaan kahden yön mittaiset yöpymiset.

Perheet arvostavat myös sitä, että motellit sijaitsevat hyvällä paikalla, lähellä tärkeimpiä nähtävyyksiä tai valtateitä – täten ne ovat myös ihanteellisia pysähdyspaikkoja pitkän matkan aikana.

Motellit koittavat pysyä ajan hermolla

Viime vuosina monet suomalaiset motellit ovat pyrkineet modernisoitumaan kunnostamalla huoneitaan ja lisäämällä muita mukavuuksia, kuten asentamalla ilmastointilaitteita. Tämän ansiosta ne ovat voineet houkutella yhä useampia uusia asiakkaita aina budjettimatkustajista liikemiehiin ja perheisiin, jotka etsivät viihtyisää majoitusta. Covid-19-pandemia lisäsi kotimaan matkailua ja sen myötä monet motellitkin saivat runsaasti uusia vierailijoita.

Taloustilanne on nykypäivänä erilainen, kuin mitä se oli motellien rantautuessa Suomeen. Tänä päivänä yhä useammalla ihmisellä on varaa hankkia myös esimerkiksi asuntoauto. Lisäksi kotimaan vapaa-ajanmatkailun sesonki on pääosin kesällä. Tällöin monet lähtevät kesälomamatkalle tutustumaan Suomen nähtävyyksiin ja kyliin.